GOEDE DOELEN

Sanquin

Voor veel mensen is het geven van plasma, bloedplaatjes, stamcellen of navelstrengbloed vrij onbekend. Hieronder vertel ik er meer over.

Bij een bloedbank kun je naast bloed ook plasma doneren. Omdat je daarbij je eigen rode bloedcellen behoudt, is dit minder zwaar en belastend voor het lichaam. 

Plasma is eigenlijk niets anders dan vocht met eiwitten. Als je na je donatie genoeg drinkt, kun je dit snel weer aanvullen. Eiwitten maakt je lichaam in een paar dagen opnieuw aan. Je kunt dit dus vaker doneren dan bloed. Van plasma kunnen medicijnen worden gemaakt, of het kan direct aan patiënten worden gegeven. 

Al enkele jaren ben ik plasma donor bij Sanquin bloedbank te Nijmegen. Ik geef 'specifiek plasma'. Dit is plasma met specifieke antistoffen (afweerstoffen) die bepaalde ziekten als hepatitis en tetanus voorkomen. Mijn plasma wordt gebruikt om o.a. tetanus-antistoffen te maken. Slechts 5 procent van de Nederlandse bevolking heeft genoeg antistoffen tegen tetanus om in aanmerking te komen voor anti-tetanus bloedplasma-donatie.

Loop je een ernstige verwonding op, dan krijg je meestal een vaccinatie met tetanus-antistoffen om tetanus te voorkomen. Om voldoende antistof-vaccinaties te kunnen maken, heeft Sanquin veel plasma nodig van donors. Ik geef ongeveer om de 14 dagen 650 ml. plasma. Een bijkomstig voordeel is dat vooraf aan de afname, de bloeddruk en het ijzergehalte wordt gemeten. Zo heb ik tevens een kleine controle over mijn gezondheid.

Giro Di Kika

Naast het plezier in het werk besteed ik een deel van mijn vrijetijd aan vrijwilligerswerk.

 

Van 23 juni t/m 28 juni 2019 ga ik voor de 6e keer mee als vrijwilligerscoördinator van een verzorgingspost mee met de Giro di Kika.  

Giro di Kika is een loodzware 6 daagse wielerevenement in het italiaanse Toscane en Umbrie. In deze zes dagen rijden zo'n 160 wielrenners van camping naar camping en leggen daarbij een afstand af van ca. 995 km en ca. 16.000 hoogte meters om geld op te halen voor Stichting Kika. Als vrijwilligerscoördinator van Verzorgingspost 2, ben ik verantwoordelijk voor de verzorging van de deelnemers tijdens de dagelijkse etappe. We bouwen onderweg een verzorgingspost op, waarbij we de renners ondersteunen met een massageteam, sportdrank, fruit, tussendoortje en even een oppeppende talk voor de laatste nog tientallen af te leggen kilometers van de dag.

Wilt u ook iets doen voor Stichting Kika? U kunt mij als vrijwilliger rechtstreek sponseren. Klik hier, u komt dan op de website van Giro di Kika.

Hamburger_icon.svg.png